**PRAVOM RIJEČJU PROTIV NASILJA**

Objavljeno: 9.10.2018


PRAVOM RIJEČJU PROTIV NASILJA

Odmah bih htjela započeti sa isprikom jer ne znam kako postupiti u ovoj delikatnoj situaciji jer ipak se ovdje radi o čovjekovo najvećem blagu ̶ njegovim potomcima. Stoga ću se okrenuti onome u čemu sam vješta ̶ pisanju, okrenuti ću se ka riječi. Nadam se, da ću uspjeti probuditi nadu kako dobrota i dalje postoji. Jer ne mogu smo mirno stajati i promatrati kako je čovjek sposoban nanositi okrutnosti svome rodu. Štoviše, nitko ne bi trebao mirno stajati. Moramo se probuditi, moramo shvatiti ozbiljnost situacije. Trebamo pokušati probuditi uspavane duše naroda, osvrnuti se oko sebe te pogledati u same dubine našega srca i tada ćemo shvatiti da smo svi mi, barem jednom u našim životima, bili zlostavljači.

Nažalost, činjenica koja ostavlja bez daha je ta da je čovjek jedina životinja koja je pakosna iz čiste obijesti. Čovjek čini zlo svome rodu iz egoistične potrebe da dominira nad slabijim, a da takva dominacija nema nikakve korisne posljedice osim što će žrtvu nasilja dovesti do propasti.

Promatrajući današnju stvarnost mogla sam uočiti banalnost ljudske zlobe. Ne mogu se više ni složiti sa ustaljenom frazom djeca su nevina bića jer upravo dječja zloba jest ono što bi trebalo najviše zgroziti ovaj današnji svijet. Riječi postaju snažna sredstva i oštra sječiva koja će uništiti nevinost žrtve, ali i samoga zlostavljača. Igra prelazi granice veselja i smjeha i stupa u područje suza i slomljenog duha. Na našu veliku žalost, mi zaboravljamo kako svako dijete s vremenom odrasta i da svako dijete nosi ožiljke svoga djetinjstva.

Danas se igramo uloga, stavljamo maske te postajemo vrhunski glumci. Naravno, teško je svakom roditelju pomiriti se sa činjenicom da je upravo njihovo dijete zlostavljač te će učiniti sve što je u njihovoj moći da zadrže sliku svog nevinog djetešca. Međutim, svatko od nas stavlja i skida maske s obzirom na prigodu, a doista tako je isto i sa djecom.

Mnogi bi rekli kako bi odrasli trebali biti puni razumijevanja i to razumijevanje bi trebali prenositi na svoje buduće generacije. No, čini se. kako danas postoji prevelik raskorak između roditelja, koji pruža odgoj te djeteta, koje nastoji postupno oblikovati sebe kroz taj odgoj. Međutim, bez obzira na to, niti jedno dijete ne može istinski biti krivo pogotovo ne za postupke i/ili stanja svojih roditelja. No ipak, danas se možemo susresti sa situacijama u kojima dijete biva predmet vršnjačke sprdnje i izloacije samo zato što ima bolesnu majku ili bolesnog oca ili samo zato što odskače od tipičnih stereotipa.

Uzmimo za primjer jedno malo dijete koje na sebi nosi svaki dan bremen vršnjačkog nasilja. Svaki dan mu sa lica osmijeh sve više i više blijedi jer djeca oko njega kruže poput gladnih vukova te iza leđa učitelja i roditelja brišu dušu tog djeteta uvredama i spletkama. Što to dijete čini u takvom trenutku? Ono sjedi. Sjedi i polako blijedi. Sjedi i sluša ono što niti jedno dijete ne bi trebalo slušati. Ali on sluša i trpi, nastoji ostati jak, no ipak, ponekad i zaplače. To su suze muke i bespomoćnosti. No, ni te suze ne nude spasenje. Ipak on ostaje sam i to zauvijek sam pred nanosima mržnje.

Odakle tolika okrutnost? Odakle potreba da ubijamo ili batinjamo one koji su već na podu? Zar ćemo stvoriti svijet u kojem dijete neće slaviti rođendan jer zna da mu nitko neće doći? Zar ćemo stvoriti svijet u kojem će jedno dijete drugome zabranjivati da na druženje pozove treće dijete jer prvo dijete ne može pojmiti da mu se ovo dijete približi, a da za takve reakcije nema uopće valjanog argumenta? Zar ćemo stvoriti svijet u kojem dijete strepi nakon zadnjeg školskog sata te se nada da ga ovog puta nitko neće slijediti, pljuvati i vrijeđati? Jer to se upravo sada događa. I to se događa ovdje, dragi čitatelji, ovdje a ne u nekoj dalekoj Americi.

Mislim da je zapravo najtužnija činjenica što takva djeca mogu unijeti radost u naše živote samo da im to dopustimo. Njihovi osmjesi mogu postati ono za što ćemo živjeti. No, to je nešto što zasada ne shvaćamo. Možda ćemo shvatiti tek ako naše dijete postane predmet sprdnje. Možda ćemo shvatiti tek kada, nakon puno godina, sretnemo to dijete koje je bilo zlostavljano pred našim očima ili čak od nas samih ̶ sada već kao odraslog čovjeka na ulici ̶ pa shvatimo što smo učinili. Možda se tada zaustavimo i pokušamo promijeniti stvarnost. No, do tada mogu samo reći kako će dječja zloba na kraju slomiti krila onom malom dječaku iz priče koji je simbol svakog slomljenog djeteta. Na kraju, nažalost taj mali dječak ostaje sam i ljut na svijet. Nitko neće biti tu da ga zagrli i da mu kaže kako će sve to proći i kako stvarnost nosi više od puke mržnje i dječjeg odbacivanja. Ali, recite, kako objasniti djetetu da ima ljubavi i prijateljstva u ovome svijetu kada su mržnja i podrugivanja jedno što mu njegovi vršnjaci pružaju i to je jedino što on poznaje?

Zato Vas preklinjem, pronađite sebe u tom nevinom djetetu, ali pronađite sebe i u zlostavljaču. Shvatite ̶ kao što sam i ja ̶ da smo svi jednom bili zlostavljači, ali shvatite ̶ kao što sam i ja ̶ da želite promjenu, da želite spasiti i ono dijete koje je žrtva i ono dijete koje je zlostavljač ̶ jer nitko nije zagovarač tuđe patnje ako i sam zapravo ne pati.

Ovim riječima želim pružiti ispriku, ali i zaštitu onima kojima je to najpotrebnije, ali tražim i tvoje buđenje, dragi čitatelju. Napokon shvatite; niti jedan oblik nasilja nikada neće biti opravdan, a dužnost čovjeka, kako velikog tako i malog, jest da se riješi pakosti i da gleda drugoga i da ga štiti kao sebe samoga jer samo tada će u sebi spasiti ono malo dijete i vratit će mu onaj osmjeh na lice koji umalo bijaše ugašen. Borba nije laka, a sama oružja su ograničena, ali upotrebom pravih riječi protiv nasilja svatko može postani velikan, a ne tiranin.


Tagovi: #stopnasilju #pravariječ

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.