Perceptivne varke

Objavljeno: 4.10.2018


Perceptivne varke

Muller-Lyellova varka

Iluzija

U našem svakodnevnom životu izloženi smo velikom broju podražaja na temelju kojih stvaramo relativno stabilne i smislene doživljaje. Tu stabilnost omogućava nam konstantnost percepcije – pojava da je percepcija poznatih predmeta u većoj mjeri u skladu s našim iskustvom i znanjem o njihovim karakteristikama nego sa stvarnim karakteristikama podražajne situacije (Petz, 2005). Jedna od najbitnijih perceptivnih konstantnosti je konstantnost veličine koja se sastoji u tome da predmete poznate veličine percipiramo jednako velike bez obzira na njihovu udaljenost (Goldstein, 2010). Konstantnost veličine opada u situaciji kada nema dovoljno informacija o dubini. Povezivanje dubine i konstantnosti veličine navelo je Gregoryja (1966; prema Goldstein, 2010) da formulira svoj postulat o skaliranju veličine i udaljenosti. Taj postulat izražen je jednadžbom V=k(MxU), gdje je V doživljena veličina predmeta. Ona je prema njemu rezultat umnoška slike predmeta na retini (M) i udaljenosti predmeta (U). Kako je predmet udaljeniji, tako je njegova slika na mrežnici manja i obrnuto. Prema tome, ako znamo da k označava konstantu, možemo vidjeti kako su udaljenost i slika na mrežnici u ravnoteži, što rezultira konstantnošću veličine. No, kada su uvjeti takvi da nemamo dovoljno informacija o dubini, dolazi do distrozija pri precipiranju.

Iako se konstantnost razvila kao adaptivni mehanizam, ponekad se nalazimo u situaciji gdje nam mehanizam konstantnosti veličine pruža sve potrebne informacije za percepciju te tada doživljavamo perceptivne iluzije. O perceptivnoj varci ili iluziji govorimo kada osnovno sadržaj percepcije nije u skladu s podatcima do kojih možemo doći objektivnom registracijom ili mjerenjem (Bujas, 1981). Iluzije uzrokuju brojni faktori poput iskustva, očekivanja, emocionalnog stanja, no i nepovoljne podražajne situacije. Perceptivne varke koje nastaju zbog specifičnih odnosa dužine, zakrivljenosti, kutova, smjera, veličine i ostalih svojstava različitih geometrijskih likova nazivaju se optičke iluzije, od kojih je najpoznatija i najistraživanija Muller-Lyellova varka (Petz, 2005).

Riječ je o prikazu dviju vodoravnih crta jednake dužine pri čemu su kod jedne od tih crta na krajevima divergentni krakove, a na krajevima druge konvergentni krakovi. Različit smjer krakova dovodi do pogreške u percepciji pri kojoj se dvije linije iste dužine sada čine različitima, pri čemu se ona sa divergentnim krakovima percipira kao dulja (Rock, 1975). Na veličinu ove varke utječu brojni faktori, od kojih su najuočljiviji efekti veličine kuta koji krakovi zatvaraju s horizontalnom linijom te duljina krakova. Veća duljina krakova dovodi do veće perceptivne pogreške te manji kut također povećava varku. Tako je i Woodworth (1964) otkrio da je iluzija najjača kada krakovi iznose jednu četvrtinu dužine horizontalnih djelova i da je veličina iluzije proporcionalna s kosinusom kuta između kraka i horizontalne linije. Veličina izraženosti iluzije ravna je nuli kada taj kut iznosi 90 stupnjeva i raste do maksimuma kada je taj kut veći od 0.

Proučavanje perceptivnih varki nam daje zanimljiv uvid u perceptivni proces. Kao što je u biološkoj psihologiji jedan od pristupa proučavanje osoba s lezijama, pri čemu otkazivanje pojedinih funkcija daje uvid i mogućnost da sam proces razlomimo i detaljnije proučimo, tako se i pri proučavanju percepcije pomoću perceptivnih varki ustvrdilo da čovjek ne percipira objektivnu okolinu pasivno kao kamera već da su doživljaji integrirani i interpretirani na nama smislen način. Upravo perceptivne varke razotkrivaju dio uloge mozga u shvaćanju svijeta gdje se pokazalo da objektivno iste podražaje tumačimo različito. Uz to, one nam nude uvid u to koji faktori utječu na percepciju pa tako znamo da osim geometrijskih elemenata to mogu biti sjene, emocije, svjetlina, iskustvo i još mnogo toga. Na svaku pojedinu varku utječu brojni opći faktori te neki specifični karakteristični samo za nju. Tako Muller-Lyellova varka ovisi o veličini kuta koju krakovi zatvaraju sa horizontalnom linijom te duljini krakova. Varke nam pružaju bolji uvid u perceptivne procese te je njihovo daljnje proučavanje hvalevrijedan cilj.

Literatura

Bujas, Z. (1981). Uvod u metode eksperimentalne psihologije. Zagreb: Školska knjiga. Goldstein, E.B. (2010). Osjeti i percepcija. Jastrebarsko: Naklada Slap. Petz, B. (2005). Psihologijski riječnik. Jastrebarsko: Naklada Slap. Woodworth, B. R. S. (1964). Eksperimentalna psihologija. Beograd: Naučna knjiga. Rock, I. (1975). An Introduction to Perception. New York: Macmillan Publishing Co., Inc


Tagovi: psihologija percepcija iluzija

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.