Ringišpilom revolucije

Objavljeno: 9.4.2018 od korisnika nino_musa


Ringišpilom revolucije

Imgur

„Filozofi su svijet samo različito interpretirali, radi se o tome da ga se izmijeni.“ – K. Marx

Glasovita je to „11. teza o Feuerbachu“ Karla Marxa kojom se običava optuživati filozofe da su svijet tek drugačije mislili, pa čak i zamišljali i uobražavali, dok je prava zadaća i odgovornost čovjeka, a ponajviše onda intelektualca i homo sapiensa koji želi aktualnost, biti angažiran, u duhu francuskog engager, što etimološki vodi k značenju onoga biti pod zakletvom. Sagledavajući transformacije i transmutacije ovog nadahanjujućeg termina, posebno se interesantnom otkriva engleska inačica, naizgled slična francuskoj, engagement, no uz etimologiju pojma otkriva se gag [engl. = začepljenje; smetnja (za govor)] kao korijen ovog termina. Stoga, moguće je postaviti pitanje, misli li se pod angažmanom kakav tijek koji ide od ovog začepljenja, ovog gag-a (shvaćen na bilo koji način društveno-klasno-biološke opresije), do konačnog oslobođenja, ili takozvanog gag reflexa, kada sva s(i)lina krene istjecati – sva nakupina, bujica svakojakih sputanih pravičnosti?

Imgur

(U analogiji s empirijski utvrdivim primjerom kao potkrijepom: Kada izmučeni čovjek, izgladnjeo uslijed provođenja politike prema mjeri vladajućih klasa, nasrne na bananu, time iskaljujući sve ono prethodno svoje muke, pa se poput heroine na vizualnom prikazu umalo ne udavi; dok dobra ruka angažiranog intelektualca kao što vidimo, tapša po ramenu, bodri i olakšava muku suočavanja s patnjama u trenutku hijata patnje, kao tek jednoj stanici na putu k starim stazama).

Imgur

Nađe li se katkada u ovom angžmanu kao refleks samog ovog gag reflexa i kakav kvantum izbljuvka pored „bijesnom s(i)linom“ nošene „intelektualcu primjerene odgovornosti“?

„Na razini svakodnevlja možemo redati tu primjerenu 'odgovornost' (…) sve do naših, Krleže i Ristića, intelektualci svih mogućih provenijencija, uvjerenja i nazora koji su protestirali, solidarizirali se, angažirali se i odustajali, pravili od 'politike' literaturu i od 'literature' politiku i vazda se u tom svom poslu odnosili spram nečeg van intelektualnog, što samo po sebi po svojoj određenosti nije samo intelekt već spada u sferu, pravde, politike, društva, historije, itd.“ (Vidi: Branko Despot, Vidokrug apsoluta. Sveska prva, Cekade, Zagreb 1989., str. 21.)

Ono što leži u srži „11. teze o Feuerbachu“ degradacija je mišljenja, čak ako se ono hoće zvati i interpretacijom koja polazi na grešci percipiranja mišljenja kao nečeg suštinski odvojenog od djelovanja. U tom smislu, ako bi stvar htjeli izložiti strukturalno, ono što tradicionalno pripada filozofiji je ideja. Ideja je to što „11. teza“ optužuje za nedostatak utjecaja – to je interpretacija – ideja – zamisao. Ona prethodi usmjerenom djelovanju, a u kontekstu izmjenjivanja svijeta smjer je neophodan. Ideja, odnosno zamisao, ili interpretacija su na taj način oči rukama koje trebaju djelovati. Ironija cijele priče je što se interpretaciju degradira u odnosu na djelovanje unutar djela koje se zalaže za ukidanje opresije, samovolje i tiranije vladajućih klasa i struktura. Djela koje tobože ide ruku-pod-ruku protiv svakog oblika fašizma i totalitarizma, a odbacuje vrijednost misaonog naoružanja koje filozofija pruža ali koje mora biti teorijski usvojeno kako bi bilo dosljedno, valjano i odgovorno korišteno. Ipak, stvar postaje jasnijom budući da se radi tek o jednoj proročkoj predaji, djelu pseudoznanstvene-fantastike, dogmatskom diskursu svete knjige, jednog proroka, smrtnog neprijatelja i eshatološkog jednosmjerja (ili pak ćorsokaka). Sljedbenik ove ideologije smatrat će sebe revolucionarom, onim koji pokreće stvari, držat će se angažiranim i svoje dubljenje na glavi prezentirat će kao svrhovito djelovanje, angažman, engagement i aktivizam. No, može li revolucija doista mijenjati svijet? Sam pojam revolucije izražava obrtanje oko vlastite osi, ono revolvere, obrtanje, čisti auto-felatični ouroboros.

Imgur

Revolucija u suštini ne predstavlja nikakvu entropiju. Ona je dosljedno izvođenje i opet iznova utvrđivanje poštivanja kozmičkih, bioloških i teoloških principa svake prethodeće predaje. U svojoj najvećoj potentnosti, revolucija predstavlja tek repozicioniranje silnica u zaokretu koji iznosi 180°; no ona sama ne ukida model i strukturu odnosa. Tako proleter ne teži k ukidanju odnosa u kojem se nalazi, nego tek hoće sebe na uvaženoj poziciji dominantne instance (primjer francuske revolucije).

Utoliko su razlike među onim tobože sukobljenim u suštinskom smislu tek prividne. Revolucionarni fetišizam neovisno o boji, algebarskom simbolu, obraslosti glave i bilo kojem inom žigu za raspoznavanje stajskog porijekla suštinski je jedna latentna potreba za identifikaciju i idealiziranje osobnih preferencija. Radi se o prevladavanju sad ovih sad onih „infantilnih kultova kao što su komunizam i fašizam, pacifizam, manija zdravlja, okultizam u skoro svim oblicima, i religije sentimentalizirane do točke praktičnog izumiranja“. (Vidi: Aleister Crowley: Knjiga zakona, „IV Novi eon“, O. T. O., Zagreb 1995). Revolucionarnost time predstavlja potrebu za prepoznavanjem i afirmacijom osobnog hira. Revolucija očekuje samo neko određeno priznanje okoline, dozvolu i registraciju, ne radi izmijene svijeta, nego radi najprivatnije, osobne gladi za refleksijom ne više u okvirima sebe, nego i kroz druge. „Da se i drugi bave mnome!“ Tada i vlastita prehrana predstavlja svjetsko pitanje. Revolucija tanjura čini tanjur svijetom.

Imgur

Opravdano je osobnu dijetu i prehrambeni režim učiniti općim pitanjem. Isto je s pitanjem seksualnosti. Upisivanje osobnih skrupula u ontološke kategorije nije više pitanje interpretacije (tanjura, stola, kreveta) nego je to aktivan angažman k izmijeni svijeta. Ista igra, „svirepog fašizma i kokodačućeg komunizma koji podjednako obmanjujući, poludjelo skaču“ (Usp. A. Crowley, Knjiga zakona, „V Slijedeći korak“) po društvenom uzorku, diskurs je koji prevladava u religijskim, političkim, aktivističkim i inim sektaštvima kroz koji u nedostatku mišljenja, promišljanja i interpretacije stvari, kruži revolucionarno kretanje mikroskopskog entiteta koji se odredio kao svijet; nikad sposoban za izlazak iz vlakića i time evoluciju.

Imgur


Tagovi: revolucija politika feuerbach marx religija društvo

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.