Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Objavljeno: 5.3.2018 od korisnika vandal


Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Današnjica obiluje proizvodima za jednokratnu uporabu, a kojima svrha nije ostvarenje u vidu najboljega unutar svoje kategorije, nego zadovoljenje potrebe, i ništa osim toga. Ovo se može povezati s glazbom koja je nivelirana do razine prosječne salame. Svrha salame jest da u kratko vrijeme nahrani osobu, ne košta puno i zadovolji najosnovnije potrebe koje se ne stignu zadovoljiti kvalitetnijim jelima zbog hektičnosti današnjice. S glazbom je slično, nitko nema vremena za uživanje u glazbi i umjetničkim ostvarajima koji su njoj svrha, tu se razvila supkultura cajki s glavnim ciljem: u kratko vremena zabaviti što veću masu ljudi. Nitko ne priča o visokim estetskim ostvarajima cajki, ne priča se o dalekosežnosti tekstova i slično, jedino o čemu se priča jest o tome da je to bilo vrijeme provedeno u kratkoročnom hedonizmu i da se ta potreba zadovoljila.

Područje mojeg interesa je ono iz čega se rodila cajka, a to je narodna glazba, sevdah i nešto novijeg datuma turbo folk (turbo folk i cajka nikako se ne smiju poistovjetiti, turbo folk je nastao od njemačke „turbo“ glazbe i folklornih tekstova/pjeva, dok je „cajka“ elektronska glazba koja miješa elemente trapa uz poneke elemente folklornog pjeva). Period između 1970-ih i ranih 2000-ih bio je prekretnica u glazbi gdje se sve više ide moderniziraciju iste, ali ipak, čuva se tradicija iz narodnih pjevanja. Bez obzira o mnijenju javnosti, tekstovi koji su nastajali u ovom periodu mogu se smatrati kvalitetnim jer, osim što zadovoljavaju potrebe lakih hedonističkih zadovoljenja kojima društvo teži, oni su u sebi zadržali onaj duh vremena u kojemu je narod opjevao svoje najveće boljke ili radosti. Filozofija ima problem u tome što se kao i narodna glazba teško može nositi s današnjim duhom i općom pojavom norme u svemu, pa se tako od filozofije ide napraviti znanost, što ona ne smije biti, jer se na taj način ubija ono fundamentalno u samoj filozofiji, a to je kritičko mišljenje.

Smatram da je nemoguće iznijeti originalno mišljenje kada se ono mora zakamuflirati u metodologiju i da se svaki rad mora pretvoriti u neku vrstu kolaž papira gdje se samo lijepe jedan na drugi citati i misli drugih autora pa se iz te ogromne kaljuže donese zaključak koji se u većini slučajeva gotovo ni po čemu ne razlikuje od nečega već ranijeg rečenog. Filozofija ima taj problem da se u filozofe gleda kao što svećenici gledaju u svoje religijske autoritete, često se može čuti u akademskim krugovima vezanih uz filozofiju referencijalnosti od Aristotela do Wittgensteina. Više-manje se teži dati svima do znanja da nismo vrijedni ukoliko u svoje konceptualne zgrade nismo prekoračili ili uvrstili Kanta. Ovakvim stavovima se želim suprotstaviti satirom u vidu povezivanja tekstova narodne/turbo folk glazbe uz misli istaknutih filozofa, radeći kolaž papir od njihovih citata i misli uz tekstove određenih pjesama, na isti način na koji smo natjerani da pišemo svoje radove i da svaki rad koji nema barem 15 jedinica literature stoji kao loš i nedovoljno istražen tekst. Žalosno je da se Spinozina knjiga Kratka rasprava o bogu, čovjeku i njegovoj sreći pojavljuje u spotovima Sandre Afrike, a ne u studijskim programima filozofije, a isti ti koji su tamo će pljuvati po Sandri Africi smatrajući da ona ništa ne radi korisno.

Smatram da je ona napravila više koristi stavljanjem Spinoze u spot nego svi članci koji su izašli citirajući do iznemoglosti različite izvore, a originalno mišljenje dano je u zaključku, ako i tad. Filozofija turbo folka i narodne glazbe stranica je koju sam pokrenuo kao satiru današnjeg obrazovnog sistema i opće oznanstvljenje svega ikad, ona je – osim što treba imati humoristični prizvuk – i vapaj za pomoć onom mišljenju koje je možda i ostalo negdje zatočeno, ali ne dozvoljava se nigdje da ono na površinu izađe, a ukoliko i izađe ono će biti opovrgnuto jednostavnim pogledom na popis literature koji je kraći od jedne kartice, ima manje od 15 jedinica i samim time mišljenje je bezvrijedno i neistraženo. Više filozofije sam našao pišući o tim teksovima nego u svim mojim objavljenim radovima, seminarima, izlaganjima i slično. Gajim želju za slobodnom misli koja neće biti zatvorena u metodologiju i popis literature, nego kojoj će svrha biti razvidna po samoj sebi.

Filozofija turbo folka i narodne glazbe možda i nije dosegnula misaone visine Hegelove Znanosti logike, ali i dalje smatram da je za moj osobni razvoj mišljenja ona više pomogla nego diplomski rad koji izrađujem uz navedenu temu. Možda smo mi studenti, akademici, profesori i ostali entuzijasti u kaljuži metodologije i citiranosti do grla, ali ne smijemo dati da slobodna misao, koja nije kolaž papir citata propadne, pa makar ju našli u tekstovima Jane, Dragane Mirković, Tome Zdravkovića, Halida Bešlića i ostalih.

Lijepi pozdrav i zapamtite: atributi, iako traženi u cajk-produkciji, niesu supstancijom.

Spinoza Jetre


Tagovi: glazba spinoza narodnjak filozofija turbo folk

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.