Perceptivne varke

Objavljeno: 4.10.2018


Perceptivne varke

Poggendorffova varka

Iluzija

Perceptivne iluzije definiraju se kao neusklađenost percipiranog podražaja i njegovog realnog oblika (Bujas, 1981). S obzirom na mehanizam nastanka dijele se u dvije skupine – iluzije specifične za pojedinca ili situaciju, čije pojavljivanje nije jasno predvidljivo jer je pod utjecajem subjektivnih faktora, te na iluzije koje se temelje na samom podražajnom sklopu ili iskustvu zajedničkom svim pojedincima pa je njihovu pojavu mnogo lakše predvidjeti.

Među potonjima, najpoznatije su geometrijsko-optičke varke koje se pak dijele na varke veličine te varke smjera (Rock, 1975). U varke smjera, između ostalih, ubrajamo i Poggendorfovu varku koja se u svom paradigmatskom obliku sastoji od jedne kose prekinute linije presječene dvama vertikalnim međusobno paralelnim linijama. Privid koji takva podražajna situacija stvara jest da se gornji dio presječene linije percipira na višem položaju nego što uistinu jest. Sam nalaz nije u potpunosti objašnjen, no zasigurno je utvrđena činjenica da su glavne značajke podražaja, odgovorne za variranje izraženosti iluzije, veličina kuta koju zatvara koja linija sa paralelnim pravcima i razmak među paralelnim pravcima i to na način da je u većini istraživanja prikazano kako pogreška u procjeni (iluzija) raste s njihovim porastom (Weintraub i sur., 1980). Utjecaj veličine kuta nalaze Weintraub i Krautz (1971) u eksperimentu u kojem variraju veličinu kuta i taj utjecaj odgovarajuć je prethodno iznešeno pretpostavljenom utjecaju. U prilog ovim nalazima ide i istraživanje Wendrotha, O'Conora i Johansona (1986; prema Vicković, 1998) koji su dokazali kako prisutstvo paralelnih linija i kuteva među linijama statistički značajno pridonosi pojavi Poggendorffove varke. Nadalje, Day i Jolly (1987) pokazali su kako postojanje paralelnih linija ima utjecaja na varku čime su potvrdili njihovu važnost.

Spomenute nalaze dobro objašnjava teorije prema kojoj je do pojave iluzije došlo zbog privida dubine (Vicković. 1998). Naime, u tom su slučaju zaobilazne linije percipirane kao horizontale koje kao da ''idu u dubinu'' za razliku od centralne figure koja se doima kao statična ploha položena frontalno (Rock, 1975). Iz razloga što su zaobilazne linije perceptivno paralelne te se zbog kosog položaja doimaju smješteno jedna iznad druge nikako ne mogu pripadati istoj ravnini te ih nikako ne možemo percipirati kolinearnima. Ova teorija je potvrđena nalazima koji pokazuju da se što uvjerljivija iluzija postiže povećanjem kuta i širinom razmaka među linijama i to u gotovo pravilnom linearnom porastu, no za pretpostaviti je kako bi se daljnjim povećanjem kuta i širine razmaka ta linearnost izgubila (ekstremnim povećanjem razmaka linije bi prešle okvire jedne fokusne točke te bi se vjerojatno iluzija izgubila kao i kod kuta od 90 stupnjeva – kut od 90 stupnjeva nije u mogućnosti proizvesti iluziju) (Rock, 1975). Poželjno bi bilo istražiti veličinu izraženosti iluzije pri čemu bi se koristila varijabla dvodimenzionalnosti prostora. U teorijskom smislu, takvo što bi bilo važno s obzirom na relativno nisku objašnjenost ovog fenomena (Vicković, 1998).

Teorija vezana uz geometrijsku percepciju plauzibilno objašnjava i Ponzovu i Lyell-Mullerovu varku. Iako pojavno različite, navedene varke mogu se svesti na nazivnik percepcije dubine te adaptivnih mehanizama vezanih uz nju. Ponzova tako ilustrira mehanizam linearne perspektive koji, unatoč tome što se razvio adaptivno, dovodi do pogreške u percepciji. Muller-Lyellova varka je pak takva da je njezina adaptivna uloga, ili adaptivna uloga čiji je ona nusprodukt, ustvari percepcija bridova kubičnih tijela i posljedično udaljenosti. Njoj je na tragu i Poggendorffova varka koja omogućava točnu percepciju ploha u trodimenzionalnom sustavu te, s time u uvijek jakoj svezi, konstantnost veličina (sposobnost da jedno tijelo prepoznajemo kao isto unatoč njegovoj različitoj retinalnoj slici – znamo da je olovka olovka iako različito izgleda iz različitih kutova). Ovaj objasnidbeni model, unatoč nemogućnosti objašnjenja Poggendorffove varke sa reduciranim materijalom, zbog svih svojih prednosti, koje osobito naglašavaju zagovornici ''samodostatnosti slike'', u nedostatku boljih ostaje dominantan, a njegov unutarnji paradoks izražen – isti mehanizam čija je uloga prenijeti točne informacije iz okoline, u nekim situacijama te upravo iskrivljuje.

Literatura

Bujas, Z. (1981). Uvod u metode eksperimentalne psihologije. Zagreb: Školska knjiga. Rock, I. (1975). An Introduction to perception. New York: MacMillan. Vicković, M. (1998). Ispitivanje Poggendorffove varke bisekcijom dužine u pojednostavljenoj situaciji. Diplomski rad. Zagreb: Odsjek za psihologiju. Weintraub, D. J. i Krautz, D. H., Olson, T. P. (1980). Consider all the angles, Journal of Experimental Psychology 6(4), 715-725


Tagovi: psihologija percepcija iluzija

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.