Kako koristiti stranicu?

Stranica se korsiti na način da pogledate sebe i svoje potrebe, svoje okolnosti i mogućnosti te složite za sebe smisleni plan dana i/ili tjedna. Pravo pitanje trebate postaviti sebi gdje sam ja u egzistencijalnom smislu, gdje se nalazim sa stajališta svojih uvjerenja, ciljeva, želja i životnih planova. Prvi korak je upoznati sebe, zatim drugi korak je upoznati druge te u skladu sa osobnim mogućnostima ostvarivati svoje vrijednosti. Na stranici ćete dobiti vodstvo u svrhu življenja osobnih vrijednosti.

Važnost izdvajanja vremena za dušu

Stari Egipćani u periodu cca. od 5000 p.K. do 2500 p.K., za koji neki povjesničari kažu da je bila najzdravija civilizacija, su imali dnevni raspored aktivnosti u omjeru:

 • 6 sati spavanja,
 • 6 sati rada,
 • 6 sati opuštanja, prehrane, higijene, zabave, sporta
 • 6 sati rada za dušu, za veće ciljeve

Ovih šest sati rada za veće ciljeve je ljude oplemenjivalo i davalo im životnu snagu da su mogli obavljati teške fizičke poslove. Ističem koliko je važno raditi poslove za dušu, za što nam srce gori, jer iz toga dobivamo snagu s kojom možemo ići dalje u život.

Motivacija za izdvajanja vremena za dušu

Ovdje nećemo se ograničiti na vrijeme, već na ideju i poticaj. Svrha ove stranice je pobuditi u vama želju za ostvarivanjem uvjeta kako bi mogli u danu izdvojiti vrijeme za dušu, za ono što vas raduje, što vas uzdiže biti pravim čovjekom, gdje će se vaši talenti pokazati kao vrijednost jer ste jedinstveni i originalni. To je cilj stranice, naći područja i vrijeme koja želite i čeznete napraviti ali vas okolnosti sputavaju u tom nastojanju.

Kako bi mogli biti zadovoljni potrebno je naći osobni omjer aktivnosti. To je cilj svake osobe. No dnevni omjer aktivnosti je najteže složiti jer se on iz dana u dan mijenja, iz okolnosti u okolnosti mijenja. Puno je tu različitih varijabli na koje malo možemo djelovati, no na neke ipak možemo djelovati. Potrebno je vidjeti što ja osobno mogu napraviti. Potrebno je razviti sebe kako bismo mogli uvidjeti koje su uistinu moje mogućnosti. Potrebno je naći osobne potrebe svakog dana i zadovoljiti ih. Ako upoznamo sebe, i prepoznamo osobne potrebe i ostvarimo ih mi uistinu možemo biti sretni. Cijeli set kompleksnih podataka od potreba, okolnosti, mogućnosti, interesa, vrijednosti, osobnosti i odnosa prema drugima treba znati harmonizirati kao komorni orkestar. Za to treba puno puno znati sebe i znati živjeti u okolnostima koje su nam dane. Zato sam tu da vam pomognem u tome, ako kome može pomoći ova stranica odlično, a ako ne barem da se vidi kako se još netko poput vas trudi napraviti nešto od sebe u ovom životu po čemu povijest čovječanstva neće biti ista.

Tjedni mali koraci

Krenuti ćemo malim koracima, postupno:

 • upoznati sebe, u malom području,
 • zavoljeti sebe u tom malom području,
 • upoznati okolinu, ljude i okolnosti oko sebe za to malo osobno područje interesa,
 • otkriti mogućnosti za to malo osobno područje interesa,
 • odabrati najsmisleniju mogućnost,
 • odabrati prvi zadatak iz odabrane mogućnosti

Uzeti ćemo tjedan dana kao jedinicu vremena rada na sebi te odabrati jednu aktivnost te za nju proćo ove male korake, te sljedeći tjedan uzeti novu aktivnost, i tako tjedan po tjedan. Možete raditi sami, možete u grupi, možete me kontaktirati anonimno preko chat-a, audio ili video poziva ako zapnete na nekom području.

Primjer

Kao primjer uzimam tri aktivnosti za svako od područja spoznaje, stvaranja i doživljaja. Nije nužno da ih sve obavite već da ih imate u planu, da ih planirate i da o njima razmišljate, te kada dođe zrelo vrijeme i realizirate.

Ovo je moj primjer aktivnosti za tjedan dana:

Spoznaje Stvaranje Doživljaji
Vrijednost planiranja Tjelo vježba Šetnja u prirodi
Naći optimum aktivnosti u danu Razviti aplikaciju za dnevno planiranje Igra s djecom
Čitati knjigu koju volim Osmisliti ideju kako prepoznati osobne potrebe Razgovor sa ženom

Za svaku od ovih devet aktivnosti dati odgovor na ova pitanja malih koraka, po rečenicu ili dvije:

 • upoznati sebe,
 • zavoljeti sebe,
 • upoznati okolinu,
 • otkriti mogućnosti,
 • odabrati najsmisleniju mogućnost,
 • odabrati prvi zadatak i planirati vrijeme kada ga izvršiti

Uvođenje smislenih aktivnosti

Može se jedan tjedan odgovarati na ova pitanja te raditi ovaj plan dok drugi tjedan se mogu ovi zadaci realizirati. Ili može se uzeti samo jedna aktivnost i raditi je kroz tjedan dana. S vremenom ćete povećavati broj aktivnosti koje možete izvršavati u tjednu. Cilj je biti slobodan te svaki tjedan uvoditi one aktivnosti koje su nam potrebne i smislene a da nam ne postanu navika. Na taj način ćemo se rješavati starih aktivnosti koje su nam manje smislene uvodeći nove smislene aktivnosti.