Tko sam ja?

Tko sam ja?

Prvi korak prije donošenja odluke pri nekom djelovanju je znati tko sam ja. Upitati jasno samog sebe: Tko sam ja? Jednostavno znati samog sebe. Ako i znamo odgovor, dobro je i posvijestiti se prije donošenja odluke. Ako ne znamo tko smo, i to je jako u redu, i korisno. Budimo iskreni, mi sebe ne znamo u potpunosti, naročito ako se zateknemo u novoj situaciji prvi put, sve nam je novo i ne znamo se. I dok god živimo se upoznajemo.

Potrebno je zavoljeti sebe, prihvatiti sebe, upoznati sebe, znati tko smo, i kako reagiramo u određenoj situaciji, koji je naš karakter, znati kako komunciramo i kako nas drugi doživljavanju.

Razviti osobni identitet je temeljni korak u upoznavanju sebe. Tu spadaju identitet muškarca/žene, nacionalni identitet, vjerski identitet, obiteljski identitet. Iz osobnog identiteta se razvijaju nadogradnje. Iz školovanja i stručnosti razvijamo poslovni identitet.

Identitet žene nisam u stanju pisati jer nisam stručan na tom području.

Identitet muškarca

Je li njegov identitet jasan, zdrav, očekivani? Ili je poljuljan? Nikad nije kasno naći svoj identitet. Imamo identitete: nacionalni, obiteljski, poslovni. Ovdje se fokusiram na obiteljski identitet muškarca u ulozi supruga i oca.

Osobe koje su potrebne da bi muškarac našao svoj identitet su:

  • stručni suradnik, to može biti duhovnik, terapeut, zdravi autoritet
  • podrška, prijatelji, to može biti zajednica zdravih muškaraca preko kojih će se reflektirati, i uzimati od njih zdrave primjere

Bez kvalitetnih ljudi s kojima je muškarac okružen, nema napretka. Na primjer, alkoholičar ne može se razvijati osobno ako se druži sa alkoholičarima, mora imati oko sebe osobe koji će ga odvući od čašice pića.

Istinskog muškaraca sačinjavaju odlike muških arhetipova po G. C. Jungu:

  • ratnika – ima jasan cilj, vlada emocijama, ima taktiku, izdržljiv, zna raditi kompromise
  • mudraca – radoznao, željan znanja, rado poučava i savjetuje, otvoren za transformaciju, poznaje ljudsku dušu i narav
  • kralja – odgovornost, dostojanstvo, granice, zakoni, zanimanje za druge, unapređenje drugih
  • ljubavnika – od svoga ega ka drugima, osjetljivost, čežnja, glazba, igra, užitak, dodiruje i dade se dodirivati, geste, umjetnost

Odgovornost razvijanja muškog identiteta u adolescenciji je da razvije što više ovih odlika koje muškarac može imati. Ako ih ne ostvaruje, onda mogu ići u krajnosti koje su neprimjerene u okolnostima u kojima se nalazi.

Edukator ID

Edukator ID je inovativni alat otkrivanja sposobnosti, talenata, interesa i osobne motivacije koji pomaže pojedincima da otkriju svoje kriterije za željenu karijeru te profesionalno područje u kojem se skriva najveći potencijal za uspjeh. Program Edukator ID je znanstveno temeljen po djelima autora Howard E. Gardner, Mihaly Csikszentmihalyi, William Damon.

Edukator ID alat pomaže u:

  • otkrivanju sposobnosti i talenata
  • prihvaćanju sebe i svoje autentičnosti
  • definiranju osobnih kriterija za profesionalni put i razvoj karijere