Duhovnost - Literatura za djecu i mlade

Čitanje duhovne literature djeci i mladima

Duhovnost možemo dokučiti razumom i osjećajima. Kako bi što više uronili u duhovnost, potrebno je spoznati Boga. Tada ga možemo u određenoj mjeri voljeti te častiti. Spoznati Boga je najbolje čitajući Sveto Pismo, no za djecu je ono nešto shvatljivo, zato je preporuka roditeljima čitati djeci prilagođene tekstove.

Knjige izdavača: Salesiana d.o.o.

U svom izdavačkom djelovanju nadahnjujemo se na primjeru i bogatoj duhovnoj baštini sv. Ivana Bosca i njegove salezijanske zajednice. Naša temeljna misija je, stoga, evangelizacija i širenje Kristova nauka širenjem dobrih knjiga. Don Boscu je taj zadatak bio iznimno važan i u njemu je vidio jedan od glavnih ciljeva Salezijanske družbe, čiji su članovi pozvani postati apostolima širenja dobre knjige. Knjige:
 • Slikovnica SVAKO TIJELO IMA NEŠTO REĆI: Naučite djecu kako slušati na novi način. Svakodnevnim primjerima i šarenim ilustracijama, slikovnica "Svako tijelo ima nešto reći" pomaže djeci razumjeti na koji način komuniciramo sa svojim tijelima pokazujući im kako ispravno i s ljubavlju odgovoriti.
 • Slikovnica BOG IMA SVRHU ZA DJEVOJČICE I ZA DJEČAKE: Pomozimo djevojčicama i dječacima da upoznaju sami sebe. Slikovnica "Bog ima svrhu za djevojčice i za dječake" svjedoči o daru roda na radostan, privlačan i lako razumljiv način. Učite djecu o identitetu, ravnopravnosti i Božjoj svrsi za njih.
 • Knjiga VJEROVANJE: Za vjeroučitelje i roditelje Vjerovanje je jedan od najvećih izazova: kako djeci govoriti o tajni Boga? Kojim riječima? Približiti se stvarnosti Boga možda je stvarno najteža od svih ljudskih pustolovina. Potrebno je biti pažljiv. Bog je beskrajan, kako ga možemo zamisliti? Otkrivajući Vjerovanje, dijete ulazi u najveću tajnu Boga. U ovoj knjizi razgovori između djeteta i njegova oca stavljaju u žarište iskustvo od kojega se može poći. Često baš dječja pitanja stvaraju pogodnu priliku za razgovor. U Vjerovanje se ulazi baš polazeći od dječjih tvrdnji, kao da je život odskočna daska koja nas odbacuje da bismo uronili u Boga.
 • Knjiga CRKVA: Jednostavnim riječima i malim pričama pripovijedamo malenima o Isusovoj Crkvi. Koja je uloga Crkve, što su glavne karakteristike, što znači katolička, što je njeno poslanje... sve to i još puno toga je objašnjeno primjerima i pričama. Mnogim odraslim kršćanima je teško ispričati vlastito iskustvo u Crkvi; rado prihvaćaju Isusa, ali "prijatelji Crkve" su samo s tisuću prigovora. Pa ipak, za kršćanina, govoriti o Crkvi znači govoriti o svom zavičaju, o svojim prijateljima, o kući Božjoj među ljudima. Zato je jako važno pričati djeci o Crkvi. Ove priče, bilo da su ispričane ili direktno pročitane, izazivaju mnoštvo reakcija koje rađaju nova pitanja i nove korake!
 • Knjiga ZLO I PATNJA: Bog je zao? Dječja pitanja su uvijek izravna i nemilosrdna. Ako Isus naviješta Boga ljubavi, a ipak i dalje ima pitanja, ne opovrgava li se možda time sve ono što se uči u katekizmu? I to svaki dan u vijestima, u osobnom životnom iskustvu, u milijunima ljudskih povijesti trpljenja, koji svi ostaju potpuno lišeni značenja i tumačenja.
 • Knjižica SAKRAMENT POMIRENJA pomoći svakom čitatelju da se provjeri kad je u pitanju sv. ispovijed. Pomoći će i onima koji na vjeronauku uče i pripremaju se za taj sakrament. Svaka priča ima svoju draž i potiče nas da je povežemo sa svojim iskustvom i s onim što od nas Gospodin još uvijek očekuje.
 • Knjiga EUHARISTIJA: Kako govoriti djeci o Euharistiji? Počevši od našeg iskustva za stolom, iskustva zajedništva, radosti susreta s hranom, našeg hranjenja i dijeljenja sjećanja i naših vrijednosti, autori nas dovode do središta evanđeoskog navještaja, Boga koji se daje za hranu. Sve to uz moderne prispodobe koje potiču mladog ili starog čitatelja da sam donese zaključke. Izvrsni tekstovi za pripomoć u katehezi i približavanju Božjoj ljubavi.
 • Praktična knjižica BLAŽENSTVA jako razigran i ozbiljan način suočava se sa samim srcem Evanđelja - Isusovim govorom na gori. Dobra kombinacija jednostavnosti i mladenačke razigranosti s dobrim uporištem u biblijskoj znanosti. Jedno poglavlje počinje uvijek od evanđeoskog teksta, zatim nudi primjere osoba koje su pojedino blaženstvo preveli u svoj život, da bi na kraju završio s nekim konkretnim zadatkom. Ova pametno osmišljena knjižica osvaja svojim bogatstvom slike i kvalitetom promišljanja, zaista kvalitetan materijal za katehezu koja se može ponuditi svakom osnovnoškolcu.
 • Knjiga DJELA MILOSRĐA: Za djecu koja vole čitati zajedno sa svojim roditeljima. Za dječake i djevojčice koji čitaju i odgovaraju na pitanja sami.
 • Knjiga 365 IGARA ZA KUĆU I ŠKOLU: Dakako, kao i sve druge čovjekove djelatnosti, igra se može promatrati s različitih gledišta. No, prva riječ koja nam pada na pamet kad govorimo o igri jest riječ mašta. Možda je igra proizvod mašte i njome se hrani. Područje na kojem se igra odvija, bila to zipka ili kuhinjski stol, nogometno igralište, dvorište ili vrt, neka je vrsta scene na kojoj dijete zamišlja svoj posebni svijet stvoren i viđen onako kako ono želi, svijet u kojem je dijete upravo ono što bi željelo biti. Drugim riječima, moglo bi se reći da je mašta prvo poglavlje njegova ispitivanja stvarnosti. Jedan veliki psihoanalitičar i teoretičar psihoanalize napisao je da za čovjeka ne bi bilo nikakve stvarnosti kad prije toga ne bi bilo mašte.
 • Knjiga ŠKARE, BOJICE I PAPIR: "Slika govori više od tisuću riječi." To vrijedi i kada biblijske priče želimo prenijeti djeci na zanimljiv i uzbudljiv način kako bi ih dublje upoznali. Dakako, u naše medijsko doba samo bojanje većinom više nije dovoljno.Kako kreativno raditi s crtežima uz biblijske pripovijesti na vjeronauku, u dječjim grupama i pri bogoslužjima? To je bilo sržno pitanje iz kojeg je nastala ova knjiga.
 • Knjiga ŠKOLSKI BIBLIJSKI ATLAS: Biblija je puna putovanja. Junačko Abrahamovo putovanje od Ura do Kanaana. Putovanje Hebreja iz egipatskog ropstva u Obećanu zemlju. Jedinstvena Pavlova misionarska putovanja.
 • Knjiga GORUĆA PITANJA: Ova je knjiga namijenjena mladima između 13 i 18 godina, ali i njihovim roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i profesorima, u želji da im se pojasne neke stvari. Vrlo lijepo i odlučno razdoblje za formiranje i usmjeravanje života, adolescencija često izaziva nesporazume. Odrasli je nerijetko podcjenjuju, adolescenti pretjeruju u naglašavanju ozračja nesigurnosti i nezadovoljstva koji ih okružuju tako da se na kraju osjećaju nesposobni suočiti se s fizičkim i psihičkim promjenama koje doživljavaju. Ovu knjigu treba čitati sam i zajedno s drugima. U njoj se, na jednostavan i ozbiljan način, raspravlja o brojnim svakodnevnim problemima (prijateljstvu, identitetu, poteškoćama s vlastitom naravi, seksualnošću i školom, te odnosima s roditeljima) koji se često izbjegavaju ili im se pogrešno pristupa.