Duhovnost u danu

Što je duhovnost?

Duhovnost su trenuci kada se sjetim kako postoje veće vrijednosti od onih koje trenutno imam ili koje sam imao. To su vrijednosti zbog kojih se isplati živjeti i truditi u životu. Kada pomislim kako postoji nešto puno veće od mene, netko tko me je stvorio, Stvoritelj, Bog, onaj koji sve vodi, koji sve upravlja i koji me je iz ljubavi stvorio s nekim poslanjem, sa životnim zadaćama koja je samo meni dana, i koji mi je dao talente i sposobnosti da zadane zadaće izvršim. Nitko prije i nitko poslije mene neće biti kao što sam ja. Ja sam jedinstven i neponovljiv. I zadaće koje su preda mnom dane su samo za mene i samo ja imam mogućnosti ih otkriti i izvršiti ih. Te zadaće dobivam kroz Božju ljubav koja se meni predaje, koju prepoznajem po Božjoj milosti i na tu Božju ljubav želim reagirati, donijeti odluku i djelovati. To je ono što me ispunjava i na čemu sam neizmjeno zahvalan svome Bogu koji me svakodnevno ljubi i šalje mog Anđela čuvara da me čuva. O kako si Isuse dobar i koliko si živ te koliko si u mom životu prisutan i onda kad sam te najviše trebao. Volim te Isuse, otkupitelju svih mojih grijeha koje si iz ljubavi prema meni otkupio na križu! U katoličkoj Crkvi imam tebe rado kroz sakrmente i tvoju braću i sestre radosno te susrećem. Toliko bliskosti Tvoje sam doživio u susretima s njima. Stvarno si velikodušan i živi prijatelj. Žao mi je onih koji te nisu upoznali. Žao mi je onih koji ne vide Tvoju dobrotu i ljubav koja se svakodnevno prelijeva na nas. Molim za njih. Zahvaljujem Nebeskoj Majci koja zagovara nas kod svoga sina. Mnoge molitve krunice su uslišane. Hvala ti Majko Marijo!

10 Božjih zapovijedi

Zapovjedi koje imam u mislima i kojih se držim:
 • 1. Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!
 • 2. Ne izusti imena Gospodina, Boga svoga, uzalud!
 • 3. Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!
 • 4. Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!
 • 5. Ne ubij!
 • 6. Ne sagriješi bludno!
 • 7. Ne ukradi!
 • 8. Ne reci lažna svjedočanstva!
 • 9. Ne poželi tuđeg ženidbenog druga!
 • 10. Ne poželi nikakve tuđe stvari!.

Najdraže molitve

 • Gospodine oprosti mi moje grijehe, očisti mi srce i nastani se u meni, u mom srcu i dođi u svaku moju stanicu da te mogu ljubiti svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom i svim umom svojim, a druge ljubiti kao samoga sebe. I ne daj da se ikad odijelim od tebe.
 • Gospodine, iz srca si me isčupao, u svoje dlanove si me urezao. Daj da bude sve Tvoja volja!

Zajednica

Vjera bez djela nije vjera, a djela činimo za druge ili s drugima. Isto tako veličina čovjeka je priznati ne mogu sam, trebam pomoć, trebam drugoga u određenoj situaciji. Za to nam treba zajednica ljudi gdje ćemo se okupiti, susresti, dignuti svoje molitve Bogu, hrabriti i razgovarati, dijeliti radosti i tuge, tražiti i davati pomoći, biti jedna braća i sestre, potpuno predani Kristu.

Što ako čovjek nema vjere?

Bez vjere sam bio. To iskustvo je tužno, ne znaš tko si, ni kome pripadaš. Javljaju se razne skupine kojima privremeno pripadaš, tražiš se i tako u krug, a u dubini ostaje jedna samoća, ispraznost i tuga. Nešto duboko nedostaje. Ljubav? Prihvaćanje? Imaš potrebu da te netko prihvati baš takav kakav jesi, potrebu da te netko zavoli. Čezneš zadovoljiti svoje osnovne potrebe bliskosti i ljubavi. No tu ljubav jedino može dati dragi Bog jer je i sam ljubav. Ako nas netko voli, to Bog daje darove toj osobi da nas voli, i grli, i ljubi. Znači, izvor ljubavi je uvijek Bog. Kad sam došao Bogu i vrati mu se opet sam dožvio tu beskrajnu ljepotu dobrote koja je beskonačna. I tek kad sam Božju ljubav opet osjetio, ovog puta još jaču, bio sam sposoban ljubiti svoje bliske osobe oko mene i taj osjećaj davanja ljubavi je kao neiscrpna rijeka koja trajno teče, što više ljubiš ta snaga Božje ljubavi se prilijeva i to je osjećaj radosti.