Bum tres TranS - Savica cvjeta

O akciji

Svrha je akcije podići kvalitetu ekološkog i socijalnog života u naselju Savica, potaknuti stanovnike naselja na volontiranje u zajednici te senzibilizirati javnost za mogućnosti tranzicije iz neodrživog u održivi način življenja na lokalnoj razini.

Akcija će započeti u Knjižnici Savica predavanjem Cvijete Biščević iz Zelene mreže aktivističkih grupa "Urbana permakultura – jestivi gradovi", nastavit će se na platou Zinke Kunc 2-4 sadnjom jestivoga bilja i bojenjem žardinijera, u čemu će sudjelovati djeca pod vodstvom studenata ALU i likovnih umjetnika. Na istom platou prezentirat će se ekološki proizvedena hrana malih obiteljskih gospodarstava u organizaciji udruge Vestigium, održat će se radionice kuhanja udruge Zdravljak i urbanog vrtlarenja udruge Zeleni klik, besplatna razmjena obuće, odjeće, knjiga i igračaka u organizaciji stranke Za grad, kao i Kvartovska klinika - interventna jedinica stranke Za grad za mala poboljšanja u zagrebačkim kvartovima. Volonteri biciklističke sekcije KSET-a obavljat će besplatni servis bicikala te savjetovanje za udruge Centra za civilne inicijative.

Nakon toga, na platou Vladimira Ruždjaka 11-39, u organizaciji Udruge Parkour Hrvatska, održat će se 11. međunarodni PROljetni parkour jam, međunarodni susret parkuraša.

U sklopu akcije akademski slikar Lav Paripović izradit će mural na istočnom dijelu pročelja Osnovne škole Jure Kaštelana. Petnaestak street art umjetnika, između ostalih Artu Ditu kolektiv, Chez 186, Glowww (Bugarska), Lonac, Mane Mei, Lav od Trnja, Bins, Cimet, Nikolina Manojlović Vračar, Damir Sobota, Marta Tuta i Gianni la Gano, tijekom akcije oslikavat će spust ispod platoa Zinke Kunc 2-4 te prolaz ispod zgrade Ljerke Šram 4-6.

Program možete pogledati ovdje.

Doživljaj 1

Pogledajte sadržajno kako je izgledala Savica cvjeta u video materijalu.

Fotografije možete pogledati ovdje.

Neki od članaka:

Doživljaj 2

Pogledajte sadržajno kako je izgledala Savica cvjeta u drugom video materijalu.

Organizacija

Održali smo četiri sastanka na kojima smo dogovarali aktivnosti same akcije. Imali smo redovite susrete svaka dva tjedna. Nakon akcije smo imali susrete dojmova i zatvaranja financijskih konstrukcija. Nakon ove akcije je organizirana akcija Savica čita. Zapisnike susreta možete pročitati ovdje.

Ovo su organizatori:

Dojmovi

 • svi su iznjeli zadovoljstvo vezano za akciju Savica cvjeta
 • super energija sa 70% spontanosti
 • imali smo dobru praksu gdje smo uključili mlade umjetnike
 • oduševljeni smo sa zajedništvom između organizatora i sudionika
 • nedostajalo je dosta toga, ali sve je bilo zabavno
 • odličan izlazak, čak smo susreli poznate osobe koje duže nismo vidjeli

Prijedlozi za slijedeće akcije

Ideje koje su proizlašle nakon akcije Savica cvjeta su (ali na žalost nismo ih realizirali osim Savica čita):

 • farbanje ograde na platou
 • eko-plac uvesti i češće, dovesti i druge OPG-ovce
 • Bum Tres TranS - Savica pomaže, gdje bi u suradnji sa Crvenim križem, Socijalnim dućanom organizirali povezivanje potrebitih u kvartu i pružatelje usluga, te potakli građane Savice na mogućnost dijeljenja i darivanja svog viška. Uz to bi mogli darivati knjige, koje uvijek nekim knjižnicama nedostaje.
 • Bum Tres TranS - Savica čita, gdje bi sa dekicama u parku, po klupicama, uz pripremu po različitim temama jedan dan čitali na otvorenom, i na kraju dana iznjeli dojmove i/ili zaključke pročitanog teksta, održala bi se i predstava na tu temu.
 • organizirati akcije u kojima bi lokalni ljudi, koji se bave s nečim, obrtnici, mali poduzetnici mogli prezentirati svoj rad i proizvode
 • napisati opis biljaka na pločice i staviti na svaku žardinjeru
 • u suradnji s Domagojem sa likovnih umjetnosti, popraviti ofarbane žardinjere, te preostale četiri žardinjere ofarbati samo za članove TranS-a i Knjižnica Savica
 • imati akciju Dani dobrih susjeda, koja bi trajala tjedan dana gdje bi po parku i kafićima upoznavali ljude i družili se
 • Bum Tres TranS - Savica vježba, organizirati u lipnju, možda uključiti medicinsku sestru (patronažnu) koja bi prezentirala učinkovitost vježbanja za ljudsko zdravlje. Možda bi pokrenuli periodično vježbanje na otvorenom, ipak se lakše čovjek motivira ako radi u grupi.
 • organizirati razgledavanje likovnih djela - murala, naslikanih pri akciji Savica cvjeta, pod vodstvom Lav-a, u večernjim satima