Osvrt na predstave: Mnogo vike ni zašto i Vesele žene windsorske

Objavljeno: 16.6.2018


Osvrt na predstave: Mnogo vike ni zašto i Vesele žene windsorske

Drugi dan kampanje Kazalište i mladi posvećen je komedijama

                                           **/ Simsopeare : 
                                         Mnogo vike ni za što**

Ovogodišnje izdanje kampanje Kazalište i mladi koju je pokrenula Točka na i donosi mnogo predstava namijenjenih upravo mladima. Obrazovati, pobliže približiti djela na moderan način, samo su neki od ciljeva. Ono što su glumci i voditelji kampanja pokazali jest to da je potrebna samo volja. Iz volje se rađa ljubav, a ljubav prema tome povećava kreativnost. Kampanjom su pokazali kako predstavu mogu postaviti i oni amateri, osobe koje gaje ljubav prema ovoj divnoj umjetnosti. Da se razumijemo, predstavu nije lako postaviti na kazališne daske! Pa čak se i profesionalnim redateljima događa mnogo ne predviđenih stvari i problema koji se odjednom pojavljuju. Ovo što su ti mladi ljubi napravili treba cijeniti jer koliko god oni uživali u tome, radili su to da pokažu mladima, svojim prijateljima da imaju nešto za poručiti s dasaka koje život znače. I jesu, treba se igrati, ali i naučiti! U vrijeme ispitnih rokova, dozvolio sam si skoknuti do Kino Foruma 13.06 i u 18:30H pogledati predstavu Mnogo vike ni za što pod redateljskom palicom Ane Miljanić. Kakve veze imaju popularni Simsi i još popularniji Shakespeare otkrivaju nam mladi glumci grupe Cygnus u predstavi. Shakespeare je toliki genij, uvijek mu se divim i divit ću jer je pisac za sva vremena. Možete ga uprizoriti kako vam srcu drago. Hoćete ga odnijeti u svemir, na Mars, u šumu pa čak i u varijanti Simsa, samo je potrebna kreativnost i čuda možete napraviti. Ono što me jako fasciniralo gledajući predstavu i što je za svaku pohvalu jest ta jasna artikuliranost glasova. Jasno ste mogli čuti što svaki lik govori, ponekad je to najčešći problem kod amaterskih predstava jer nemaju svi glumci dovoljno razvijen govorni aparat pa ga je vježbama jako važno dobro zagrijati i pripremiti. Što u ovom slučaju problem kod njih nije bio. Glumci su se igrali, bili opušteni s dozom ozbiljnosti. Beatrice donosi tako profinjenu, odrješitu i jasnu damu dok njezin odabranik, Ricardo zaljubljenog, izmanipuliranog i zaigranog muškarca. Dvoje sluga, tj. dirigenata koji se poigravaju s njihovim sudbinama baš poput nas koji smo nekad igrali Simse. Scena je postavljena jako pametno. Sačinjena od nekoliko drvenih blokova i par čaša te se glumci nisu morali mučiti sa silnom rekvizitom te su tako i sebi olakšali, a i publici koja nije morala čekati silne promjene scene. Pokazali su da imaju talenta i da su spremni istraživati kazališni svijet. Koliko će se dalje truditi i raditi na sebi, to ovisi o njima. Samo radom na sebi možemo postati jako dobri glumci!

                                 **/ Čuvaj se windsorskih žena, inače si gotov! 
                                         Vesele žene Windsorske**

Na drugom danu manifestacije Kazaliste i mladi, igrala se predstava u režiji Kristine Grubiše, Vesele žene Windsorske. Još jedno poznato Shakespeareovo djelo, u ovoj varijanti smješteno u 1920-te godine gdje su žene windsorske spremne na sve. Ako se poželiš igrati s njima, očekuj paklenu osvetu. Kada god se na scenu postavlja neko klasično djelo, a još ako je pisano u stihu, možemo malo zalutati. Kada je riječ o stihu i njegovim interpretacijama, vrlo je važno prevesti si tekst koliko god si možemo i u glavi osvijestiti što je autor htio reći. Važno je da ga izgovaramo kao što bismo u normalnim svakodnevnim situacijama pričali. Ujedno su i važni naglasci jer neke riječi u stihu mogu nas odvesti do te mjere da pjevamo, što ne bismo htjeli. Glumci s tim problema nisu imali jer se vidi uloženi rad koji su dali. Svaki stih, svaka rečenica je bila na svom mjestu i točno se znalo koji je kontekst i što se pod njim misli. Cijeli ansambl bio je razigran, uživljen maksimalno u ulogu. Ali pojavili su se neki mali tehnički problemi. Kada je riječ o amaterskim predstavama, rekvizitima se nekada ne može odoljeti jer se želi da scena bude što realističnija i bogata. Ali to predstavlja problem oko namještana tijekom predstave. Izmjene scena trebaju teći brzo te je onda najbolje rješenje, ukoliko želimo imati puno rekvizita, nabaviti stolove na točkiće, unaprijed u ulicama namjestiti što će na njemu biti i samo ga tako donesemo. Također ako se kao lik koristimo rekvizitom, onda on mora imati i tu funkciju na sceni. Ako imamo cigaru, trebalo bi je zapaliti jer samo držanje i pretvaranje da ju pušimo ne izgleda baš najbolje rješenje, ali ako je već nećemo zapaliti onda to treba izgledati kao pravo pušenje. Također pojavio se jedan problem sa štapom s kojim dolazi jedan od likova. Na početku vidimo da šepa, ali odjednom kreće skakati, trčati po sceni. Što će ti onda štap? Rekviziti ne smiju biti samo ukras, moraju imati razlog zašto su na sceni. Sve u svemu, redateljica donosi malo drugačiju priču u nešto novije vrijeme. Glazba se odlično uklopila s atmosferom na sceni te je pratila sjajno glumačke pokrete. Glumci su se igrali, bili opušteni i uživali na sceni.

Andrej Soldo

FB stranica kampanje Kazalište i mladi: https://www.facebook.com/kazalisteimladi/


Tagovi: kazalište i mladi kritika zagreb osvrt kazalište predstava kampanja andrej soldo shakespeare studenti festival kultura

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Reportaža s Večernjakove ruže

Pogledajte kako je izgledala dodjela Večernjako ruže i afterparty kroz studentske oči.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.