Reportaža s Večernjakove ruže

Objavljeno: 19.3.2018 od korisnika posljednji_mocnikanac


Reportaža s Večernjakove ruže

Unaprijed se ispričavam na lošoj kvaliteti svih priloženih slika. Dva su razloga: a) mobitel koji nema najbolji fotoaparat, b) reporter koji nije najvrsniji fotograf, c) slikanje je ipak bilo u drugom planu.

Kao Glavni urednik portala S-Misao imao sam privilegiju prisustvovati 19. tradicionalnoj Večernjakovoj ruži. Za one koje ne znaju, radi se o godišnjoj dodjeli nagrada za najbolje glazbenike, glumce, voditelje, radio i tv emisije koju organiziraju dnevne novine Večernji list u suorganizaciji s HRT-om.

Kao studentu koji nije upoznat sa stilom jet-set glumačke i pjevačke elite osjećao sam se kao, kako bi Sting opjevao Englishman in New York. Predvorje Hrvatskog narodnog kazališta desetak je minuta do početka dodjele bilo dupkom puno tako da se mogla osjećati atmosfera punog tramvaja, ali samo da je isti taj tramvaj dio celebrity kulture i dobro naparfumiran. Na svu sreću, uspio sam pronaći grupu studenata koji su sudjelovali u organizaciji događaja te sam u njihovom ugodnom društvu pričekao sami početak. Organizatori su nas nekoliko minuta prije početka ljubazno potjerali da se smjestimo tako da se u dvorani na trenutak stvorila konfuzija da se prava mjesta brzo popune. Meni se nije nigdje žurilo pa sam na kraju reda čekao da se sve popuni kako bi na miru sjeo gdje trebam. Sve dok nisam ušao u dvoranu nisam ni provjerio broj mjesta gdje sjedim. Očekivao sam da ću sjediti negdje pri kraju, tamo gdje obično bivaju nepredstavnici jet-seta.

A kad ono

Dobio sam mjesto u drugom redu i iz prve ruke svjedočio sjajnom uvodnom nastupu Let 3-a kombiniranom s izvedbom TBF-a i još jednog benda čijeg se imena nisam mogao sjetiti, a od oduševljenja nastupom nisam stigao ni napisati. Kad su na stage ušli voditelji, vječni prezenter Duško Čurlić i nova nada HTV-a Ivan Vukušić, a svojim, moram priznati, ne baš uspješnim komičnim uvodom, krenuo sam se okretati okolo i vidjeti tko je sve kraj mene. Okretanje je isprva bilo nevoljko jer sam imao gorak okus u ušima nakon, što se meni činilo, loše imitacije monologa što ga znaju raditi na američkim Oscarima ili Zlatnim Globusima.Shvatio sam da su ljudi oko mene poprilično važna glazbena i TV lica.

S moje desne strane sjedila je Gina Victorija Damjanović pjevačica Detoura, a s lijeve strane mi je bio nagrađivani redatelj Branko Schmidt. Gospodina Schimdta nisam htio ometati sa selfie zamolbom jer je bio vidno emotivan nakon (SPOILER ALERT) što je primio Večernjakovu ružu u ime Gorana Bogdana. Kasnije sam primijetio i brojna druga poznata lica, ali sam pravu detektivsku pomoć imao u vidu svoje majke koja me je nazvala kako bi mi kazala da me vidjela na TV-u te da su blizu mene voditeljski dvojac Dnevnika Nove TV, a da su dva reda iza mene Vedran Ćorluka i Franka Batelić. Ujedno je rekla da, ako budem u mogućnosti, zagrlim Zdenku Kovačiček koju zaista cijeni.

Ubrzo nakon svega toga već su krenule prve dodjele nagrada. Marija Miholjek i Saša Kopljar imali su duhoviti monolog (koji je zaista rijetkost za hrvatske uvodničare) te su nagradu za Novo lice godine uručili novinaru HTV-a Ivanu Dorianu Molnaru. Iskreno sam očekivao da će nagradu osvojiti glazbeni dvojac koji je sjedio ispred mene, ali je Molnar kasnije imao poprilično emotivan govor koji mi je umanjio početno nezadovoljstvo.

Kasnije je slijedila dodjela nagrade za najbolju radio emisiju koju su uručili voditeljski dvojac RTL-ovog Dnevnika. Na njihovu i našu žalost, humor nije bio na razini, tj. bio je na općenitoj razini hrvatskog TV humora. Nagradu je pomalo iznenađujuće, ali potpuno zasluženo osvojila emisija Radija 101 Rock antologija.

U pauzi između nastupa na scenu je stala diva hrvatske glazbe Josipa Lisac. Svi koji su ju ikad slušali mogu znati o kakvom se iskustvu radi. Kao i uvijek, Josipa Lisac je oduševila. Znam da slika nije baš najbolje kvalitete, ali ću ju staviti iz sentimentalnih razloga.

Kategoriju za Glumačko ostvarenje godine vodili su i HTV-ovi voditelji Dnevnika, koji su prezentirali i najlošiju najavu. Ipak, imali su čast proglasiti apsolutno zasluženog pobjednika u toj kategoriji - Gorana Bogdana. On je nažalost bio spriječen doći pa je umjesto njega nagradu pokupio redatelj filma Agape - Branko Schmidt, a također je dojmio i njegov vrlo emotivni govor te zahvala zasluženom dobitniku.

Prije dodjele nagrade za najbolju emisiju godine, ekipa iz News bar-a je na vrlo dosjetljiv način prezentirala sve nominirane. Neću spoilati o čemu se radi već na stranici News Bar-a možete vidjeti o čemu se točno radi. Nagradu su uručili glumački dvojac TV serije Novine, a posebno moramo pohvaliti neočekivani crni humor legendarnog glumca Dragana Despota. Nagradu je osvojio Dnevnik Nove TV te su tako pokazali jasnu dominaciju među ostalim informativnim emisijama.

Nakon što nas je svojim nastupom počastio Detour, dogodio se možda jedan od najljepših trenutaka večeri. Nagradu za Radijsku osobu godine dobio je legendarni Mladen Kušec, a samoj dodjeli nagrade slijedio je višeminutni standing ovation; za istinsku ikonu hrvatskog medijskog prostora.

Sljedeća kategorija je ona koja je također iznjedrila legendarnu pobjednicu i svojevrsno iznenađenje, a to je ljubiteljica moje majke - Zdenka Kovačiček. Gospođa Kovačiček također nas je podarila jednim vrlo emotivnim i inspirirajućem govorom o važnosti glazbe te o posebnosti jazzu kao načinu ekspresije. Ne znam zašto, ali sam iz nekog razloga onda pomislio i na film La La Land.

Zadnja dodjela nagrade donijela je najzanimljiviji prezenterski par - glumica Ana Begić Tahiri i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Dojmljiva i prilično zabavna bila je uvodna dosjetka Ane Begić Tahiri koja je čitala sugestije vlastitog sina izborniku Daliću oko toga što bi trebalo promijeniti u sastavu reprezentacije. Zlatko Dalić je potom kroz šalu rekao da će zbog stručne ekspertize kompletirati trenerski stožer tako što će pozvati i Begić Tahiri kao pomoćnog trenera, a također je i obećao sjajan nastup na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nagradu za TV osobu godine zasluženo je dobio neprikosnoveni Zoran Šprajc. Nažalost, njega na samoj dodjeli nije bilo, jer kako je rekla Mojmira Pastorčić (glavna urednica RTL Direkta), nije ni očekivao pobijediti. Tako da je ona umjesto njega preuzela nagradu. Prilikom primitka nagrade Mojmiri Pastorčić je nagrada na tren ispala iz ruke te se pred svima Večernjakova ruža odvojila od oslonca.

Ipak, glavna vrijednost nije u tehničkom obliku, već u simboličkom. Tako da vjerujem da gospodinu Šprajcu neće biti žao što će nagradu dobiti u dijelovima.

Nakon što je završila ceremonija počeo je službeni domjenak gdje mi se ponovo po glavi vrtio Sting i njegov Englishman in New York. Ipak, nisam odlučio tamo samo stajati već se prigodno pogostiti vrhunskim crnim vinom Korlat te sam se uputio u potragu za hranom. Koliko god me razveselilo vino, toliko me i rastužio izbor hrane, radilo se samo o slabim primjerima fingerfooda kao što su primjerice 2 štrukle u jednoj čašici. Ipak me vlastita domišljatost spasila jer se može najesti ako se uzme primjerice 5 takvih čašica. :) Nepravda oko fingerfooda je naposljetku primjereno ispravljena s ogromnom tortom na tri kata. Vjerojatno sam bio među vodećima pri broju pojedenih komada torte. Mislim to zato što se stvarno premalo toga pojelo, a stvarno nije bila loša. Valjda je ekipu bilo strah da ih slučajno netko ne vidi kako jedu tortu. Torta = celebrity kriptonit.

Kad sam se već prigodno i pogostio, krenuo sam u svojevrsni tour de Večernjak ne bi li pronašao Josipu Lisac koju sam iskreno želio upoznati.

Ipak sam prvo upoznao maminu ikonu koja je bila pritom vrlo draga i napomenula kako ne smijem zaboravit pozdraviti mamu. Isto tako, dogovorili smo se za potencijalni budući intervju (ekskluziva!).

Malo kasnije naletio sam i na izbornika Dalića. Upoznao se, predstavio, nabacio šalu o hrvatskim lijevim bočnim igračima i također možda uspio dogovoriti intervju nekad poslije Uskrsa (ekskluziva 2.0)

Kako se večer nastavljala tako je i moja potraga za Josipom Lisac bivala sve neuspješnija, a moja početna radost sve slabija. Tomu svjedoči da me čak ni ekipa iz News Bar-a nije mogla obradovati kako spada. S njima sam također pričao o potencijalnom intervjuu, al pošto se radi o njuzbarovcima ne mogu biti siguran radi li se o iskrenosti ili sarkazmu (tako da ekskluziva 2.5).

Pri kraju večeri imao sam čast upoznati i gospodina Bučana o kojem stvarno imam samo riječi pohvale. Skroman, drag i vrlo pristupačan gospodin koji mi je ujedno i poželio sve najbolje i uputio iskrene pozdrave mojoj obitelji. Njega nisam htio gnjaviti oko nikakvog posebnog intervjua.

I tako, oko 23:00 celebrity ekipa jelako počela ići kući pa nisam ni ja htio previše ostati. Josipa Lisac se ovog puta uspjela izvući, hrane i pića više nije bilo. Glvni cilj možda nije ispunjen, ali ne mogu se požaliti na iskustvu. Kad tad će i gospođa Lisac biti upoznata :)

To je bilo sve od ove reportaže. Nadam se da sam uspio dočarati bar djelić atmosfere.

Do iduće prilike; Dino Jerković


Tagovi: nagrada ceremonija večernjakova ruža afterparty

Istaknuto

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

PSIHOZIJ

PSIHOZIJ predstavlja najveći kongres studenata psihologije u regiji, a sudjelovanje na njemu nudi priliku pohađanja plenarnih predavanja inozemnih i domaćih stručnjaka, upoznavanja studenata s ostalih sveučilišta u Hrvatskoj i okolici, koji izlažu svoje znanstvene radove, te sudjelovanja u radionicama za usavršavanje specifičnih vještina.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

ZEZ Festival

Festival eksperimentalne glazbe

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

PITAJ ANDRIJU: studentski portal o zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Shvaćanje pravednosti i politike razlike u djelu Iris Marion Young

Sam esej zamišljen je kao struktura od pet relevantna dijela (bez zaključnog i uvodnog dijela). Prikazati ću teme obrađene u prvih pet poglavlja knjige, uz kratak komentar sadržan u zaključku.

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.

Popularno

„Sveta satira“ kao preduvjet za nadilaženje postojeće plastike

U članku kratkim crtama prezentiramo odsjek Chill, uz naglasak na plemenitoj satiri i suludosti manije birokracije koja je boloniziranjem zasula studentski svijet.

Zašto narodnjak, a ne radije ništa

Narodnjak je jedno moguće vježbališta filozofskog uzduha, stoga nudim ovaj tekst ne bih li potaknuo još srdaca na bavljenje njegovim neistraženim dubinama. Istraživanja je moguće pratiti i na facebook stranici Filozofija turbo folka i narodne glazbe.

Tipični virovitički razgovori

Fragmenti svakodnevnog govora utječu na zor zbila više od bjelokosnih sistematika nigdje prisutnih filozofskih djela, a zasigurno su i zabavniji. U tom smislu donosim par živopisnih fragmenata zapisanih jedno prisluškujuće poslijepodne uz kavu.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Premda je politička korektnost kao koncept hvale vrijedna ideja, njena provedivost je upitna te su praktična iskustva dosada pokazala mnogo nelogičnosti i za sobom su ostavila mnoga otvorena pitanja. O nastanku PC, protivnicima i zagovornicima i o još mnogočemu saznajte u ovom članku.

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Kristijan Kralj: Tetovaže više nisu taboo

Intervju s Kristijanom Kraljom, zvijezdom zagorske tattoo scene.

Predstavljen novi studentski portal S-Misao

Izvještaj s jučerašnjeg predstavljanja vrlo ambicioznog studentskog portala koji se nada okupiti studente svih usmjerenja

HRVOJE PRPIĆ: neoliberalni kapitalizam može stvoriti grčku utopiju - u budućnosti će se svi baviti filozofijom, sportom i umjetnosti

S poznatim poduzetnikom pričali smo o njegovim poslovnim početcima, Blockchain tehnologiji, kriptotržišnom potencijalu, odnosu države prema poduzetništvu i o tehnološkoj budućnosti

Djevojčica s mnogim očima

-

Helena Popović: važno je sudjelovanje studenata oko širih društvenih pitanja

Sa profesoricom Popović smo pričali o značaju neprofitnih medija, studentskom potencijalu i aktivizmu te o trenutnom stanju medija u Hrvatskoj.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

Osvrt na predstavu Alisa u Zemlji čudesa, ZKM

Alisa u Zemlji čudesa je djelo koje se može iščitati na brojne načine a pitanja koja problematizira mogu zainteresirati ljude svih dobnih skupina. Kako takvu predstavu dakle uspješno postaviti?

Intervju za posao

Pronalazak posla je zahtjevna aktivnost, ali puno lakša ako razumijete logiku ključne faze zapošljavanja, a to je baš intervju za posao.

Imate novi zahtjev za prijateljstvom: SEBE

Predavanje vezano uz osobni razvoj

Ringišpilom revolucije

Analiza Marxove "11. teze o Feuerbachu" i aplikativnost iste u kontekstu suvremene društvene situacije.

Iskustvo zlata vrijedi 2018. - praksa za studente sa slabijim materijalnim statusom i invaliditetom

Organizatori ističu da je više studenata, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki!

Camus, *"Mit o Sizifu"* - kako smisleno živjeti (interpretacija djela)

On prezire smrt i voli život. Svaki puta kad se vraća po kamen, Sizif je nadmoćniji od svoje sudbine, dominantan je i snažniji od stijene. Apsurdna pobjeda je sam čin guranja kamena

Geopolitička analiza Narodne Republike Bangladeš

Uzevši u obzir događanja unatrag nekoliko godina, vidljivo je kako prostorom Južne Azije dominiraju dvije države, Indija i Pakistan. Između njih nalazi se omanja država Bangladeš, a geografskom, povijesnom i političkom analizom pokušat ću dati uvid u samu važnost države za regiju.

INTERVJU; Sead Alić: Medij je u današnje vrijeme sustav zaglupljivanja

Razgovor sa Seadom Alićem na temu filozofije medija, studentskih medija te medija per se.