Klinci s ulice

" Ono što sam uvijek voljela na ulici jest bilo to što nije bilo važno otkud dolaziš, tko si ili što te dovelo tamo ali ako imaš potrebu reći im te stvari, slušat će te, savjetovati i biti tvoje rame za plakanje. Bit će tu za tebe jer na kraju priče svi smo mi samo klinci koji pokušavaju preživjeti i pronaći način da bol nestane."

Prag boli

Rad prikazuje razmatranje i teorijska objašnjenja podatka da rezultati istraživanja pokazuju kako postoji razlika u pragu boli u odnosu na spol pri čemu žene imaju niže pragove i nižu toleranciju na bol od muškaraca.

Simultani kontrast

Prikazani su osnovni koncepti i objašnjenja u podlozi ove perceptivne varke.

Istanbulska kao novo bojište hrvatske javnosti: plodno tlo za nove podjele na „mi“ i „oni“

U jeku žustrih polemika oko moguće ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije, razmatramo utječu li i koliko ovakve rasprave na potencijalno stvaranje ili povećavanje prema mnogima već postojećeg „ideološkog jaza“ među hrvatskom javnošću.

ŠTO JE EUROPA? GDJE SU NJENE GRANICE, AKO IH UOPĆE IMA?

U ovom članku bavit ćemo se tematikom granica Europske unije, te temeljnim pitanjem možemo li europsku zajednicu nazvati modernim imperijem.

Kršenje socijalnih normi

Prikazana je situacija u kojoj dolazi do kršenja normi te je pruženo teorijsko objašnjenje zašto je teško kršiti norme i koji faktori na to utječ.

Politička korektnost – borba visokog intenziteta ispod radara na znanstvenom i javno-političkom polju

Feldstein (1997.) zaključuje da su: *…Mnoge gluposti i besmislice učinjene u ime kulturnih razlika ili osjetljivosti spram drugih, a neke od njih su autoritarne i nedemokratske.*

Sukob koncepta nacionalizma i koncepta neprofitnih medija

Članak govori o razlogu zašto nacionalistička ideologija i koncept neprofitnih medija ne mogu biti u miroljubljivom odnosu kroz primjer ukidanja Povjerenstva za neprofitne medije od strane bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Stroop efekt

Članak prikazuje osnovne mehanizme u podlozi Stroop efekta te usporedbu nekih varijacija u primjeni te paradigme.